Karamnejad Faragheh S, Kaveh Baghbadorani M, Sadeghi Shahdani M, Fartashvand M. The Effects of Climate Change, Weather Variability, and International Trade on Food Security in the Metropolis of Tabriz during 2023–2024. IUESA 2025; 13 (52) :51-66
URL:
http://iueam.ir/article-1-2224-fa.html
کرم نژاد فراغه شهربانو، کاوه باغبادرانی محمد، صادقی شاهدانی مهدی، فرتاش وند مجید. بررسی اثرات تغییرات اقلیمی، تغییرات آب و هوایی و تجارت بینالملل بر امنیت غذایی در کلانشهر تبریز در سال های ۱۴۰۲ـ۱۴۰۳. فصلنامه علمی-پژوهشی اقتصاد و مدیریت شهری. 1404; 13 (52) :51-66
URL: http://iueam.ir/article-1-2224-fa.html
1- دانشجوی دکتری، دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، Banookaramnejad@gmail.com
2- دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد، دانشگاه امام صادق(ع)، تهران، ایران
3- استاد، دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد، دانشگاه امام صادق(ع)، تهران، ایران
4- استادیار، دانشکده دامپزشکی، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
چکیده: (27 مشاهده)
با توجه به رشد سریع جمعیت در قرن حاضر، مسئلهی غذا به یکی از چالشهای بسیار مهم و حیاتی تبدیل شده است. بر این اساس، مفهوم امنیت غذایی در جهان مطرح شده است. هدف از نگارش این پژوهش نیز بررسی اثرات تغییرات اقلیمی، تغییرات آب و هوایی و تجارت بینالملل بر امنیت غذایی در کلانشهر تبریز در سالهای 1402 و 1403 بود. در این راستا، جامعه آماری، شامل افراد بالای 18 سال شهر تبریز بوده و نمونه آماری، بر اساس نمونهگیری تصادفی ساده، از بین افراد بالای 18 سال، 100 نفر انتخاب شد. ابزار این پژوهش، پرسشنامهای با 5 درجه لیکرت (از کاملاً موافقم تا کاملاً مخالفم) و 30 سؤال میباشد که توسط محقق ساخته شده است. برای تحلیل دادهها، از نرمافزار SPSS26 استفاده شده است. این پژوهش، از نوع توصیفی و میدانی بوده و از روش همبستگی پیرسون برای بررسی تغییرات اقلیمی، آب و هوایی و تجارت بینالملل در سالهای مورد بررسی بر امنیت غذایی شهر تبریز استفاده شده است تا همبستگی بین آنها مشخص گردد. تحلیل دادههای این پژوهش، نشان میدهد که تغییرات اقلیمی اخیر در منطقه تبریز تأثیرات قابل توجهی بر بهبود امنیت غذایی داشته است. نتایج حاصل از همبستگی پیرسون، تأثیر مثبت و معنادار افزایش دما را بر طولانیتر شدن فصل رشد (با ضریب ۰.۵۲۲) و کاهش خسارات ناشی از سرمازدگی (تا ۳۰ درصد) نشان داد که این عوامل به افزایش ۱۲ درصدی تولید محصولات استراتژیک مانند گندم و جو و بهبود کیفیت محصولات باغی منجر شده است. همچنین، تغییر الگوی بارشها به سمت بارانهای سنگین اما کوتاهمدت، ذخیره آب در سدها را افزایش داده و امکان کشت محصولات باارزش را فراهم نموده است. از سوی دیگر، توسعه تجارت بینالملل با ضریب همبستگی ۰.۵۷۸ بیشترین تأثیر را بر امنیت غذایی نشان داد که ناشی از افزایش ۳۵ درصدی واردات غلات و رشد صادرات محصولات باغی بوده است. سیاستگذاریهای دولت نیز با اعطای یارانه به نهادههای کشاورزی، توسعه سیستمهای آبیاری تحت فشار (با افزایش راندمان آبیاری از ۴۵ به ۶۸ درصد) و حمایت از کشت گلخانهای (با رشد ۲۵ درصدی تولید سبزیجات)، نقش مکملی در تقویت امنیت غذایی ایفا کرده است. در مجموع، این عوامل باعث بهبود شاخص امنیت غذایی و کاهش قیمت سبد کالاهای اساسی در تبریز شدهاند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1404/6/13 | پذیرش: 1404/7/10 | انتشار: 1404/7/10 | انتشار الکترونیک: 1404/7/10