دوره 1، شماره 4 - ( پاییز 1392 )                   جلد 1 شماره 4 صفحات 91-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shahbazi M, Dousti Irani L, Almodaresi S A, Rajaei M A. An Investigation into the Development of the City of Shahrekord Considering Disaster Management. IUESA 2013; 1 (4) :75-91
URL: http://iueam.ir/article-1-50-fa.html
شهبازی میثم، دوستی ایرانی لیلا، المدرسی سید علی، رجایی محمد علی. بررسی و ارزیابی توسعه شهرکرد مبتنی بر مدیریت بحران. فصلنامه علمی-پژوهشی اقتصاد و مدیریت شهری. 1392; 1 (4) :75-91

URL: http://iueam.ir/article-1-50-fa.html


1- گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران
2- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران
3- دانشکده عمران، دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد، یزد،
4- گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات سمنان، سمنان، ایران
چکیده:   (15633 مشاهده)

گسترش شهر و شهرنشینی، افزایش تدریجی تعداد شهرهای بزرگ در جهان به خصوص در کشورهای در حال توسعه از یک طرف، رشد شهرها، تمرکز و تجمع جمعیت و افزایش بارگذاری‌های محیطی و اقتصادی بر بستر آنها از طرف دیگر، ضمن توجه بیشتر به شهرها، منجر به پذیرش نقش‌ها و عملکردهای متعددی توسط آنها شده است. یکی از موضوعات مهمی که بیشتر شهرهای بزرگ جهان با آن روبرو هستند موضوع حوادث طبیعی است. با توجه به ماهیت غیرمترقبه بودن این حوادث و لزوم اتخاذ سریع و صحیح تصمیم‌ها و اجرای عملیات، مبانی نظری و بنیادی، دانشی را تحت عنوان مدیریت بحران به وجود آورده است. این دانش به مجموعه اقداماتی گفته می‌شود که قبل، حین و بعد از بحران جهت کاهش اثرات این حوادث و تقلیل آسیب‌پذیری آنها انجام می‌شود. با به کارگیری اصول و ضوابط شهرسازی و تبیین مفاهیم موجود در این دانش مانند بافت و ساختار شهر، کاربری اراضی شهری، شبکه‌های ارتباطی و زیرساخت‌های شهری، تا حد زیادی می‌توان تبعات ناشی از حوادث طبیعی را کاهش داد. یکی از شهرهای ایران که بیش از دیگر شهرها با این مشکل روبرو است، شهرکرد می‌باشد. این شهر به دلیل موقعیت جغرافیایی و قرار گرفتن در بین رشته کوه‌های مختلف و وجود مسیل‌های داخل و اطراف و گسل‌هایی با آسیب‌پذیری بالا که شهر را احاطه کرده‌اند با افزایش احتمال بروز بلایای طبیعی مواجه می‌باشد. از طرف دیگر، شهر بدون برنامه و هدف در حال گسترش بوده که در صورت بروز بحران‌های احتمالی، خطراتی از قبیل سیل، بخش‌های وسیعی از جنوب شهر را در بر خواهد گرفت. این پژوهش با رویکرد توصیفی- تحلیلی و با بررسی میدانی، فرایند توانمندسازی مدیریت بحران به منظور کاهش بلایای طبیعی (زلزله و سیل) در شهرکرد را مورد مطالعه قرار می‌دهد. از یافته‌های این تحقیق می‌توان به کاهش اثرات و صدمات ناشی از حوادث طبیعی از طریق مدیریت صحیح اشاره نمود. در بررسی و تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش AHP استفاده شده و با به کارگیری نرم‌افزار GIS سعی شد در جهت شناخت مسیر صحیح توسعه شهر در راستای مدیریت بحران در سال‌های آتی گام‌هایی برداشته شود.

متن کامل [PDF 563 kb]   (2047 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1392/4/25 | پذیرش: 1392/7/18 | انتشار: 1392/9/30 | انتشار الکترونیک: 1392/9/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

این فصل نامه دارای درجه علمی - پژوهشی مصوب به شماره مجوز ۳/۵۷۸۸۱۰  از وزارت علوم ،تحقیقات فناوری است .
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی اقتصاد و مدیریت شهری می باشد.

استفاده از مطالب ارایه شده در این پایگاه با ذکر منبع آزاد می باشد.