دوره 9، شماره 35 - ( تابستان 1400 )                   جلد 9 شماره 35 صفحات 102-83 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

حسین‌ زاده نعمت، استعلاجی علیرضا، دانیالی تهمینه، امینی الهام. سنجش عوامل مؤثر بر ارتقای کیفیت زندگی شهری در محلات بافت فرسوده (موردمطالعه: منطقه 19 شهرداری تهران). فصلنامه علمی-پژوهشی اقتصاد و مدیریت شهری. 1400; 9 (35) :83-102

URL: http://iueam.ir/article-1-1731-fa.html


1- واحد یادگار امام خمینی (ره) شهر ری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- واحد یادگار امام خمینی (ره) شهر ری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران ، al_estelaji@yahoo.com
3- واحد پردیس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده:   (1510 مشاهده)
امروزه رشد شهرنشینی و افزایش تعاملات انسانی در بخش ‌های مختلف فرهنگی، اجتماعی و ... اهمیت مفهوم کیفیت زندگی شهری را افزایش داده است. در این میان سنجش این مهم در پهنه ‌های فرسوده از یک ‌سو مستلزم سیاست‌گذاری، برنامه ‌ریزی و برخورداری از مدیریت اجرایی هماهنگ است و از دیگر سو نیازمند مشارکت فعالانه و همه‌ جانبه مردم با مدیریت شهری است. گسترش وسیع فضاهای فرسوده در شهر تهران و نیز وضعیت نامساعد این فضاها، نیاز به برنامه ‌ریزی و ارتقای کیفیت زندگی شهری در این بافت ‌ها را به‌‌ وجود آورده است. زندگی در چنین بافت ‌هایی با ناامنی، افسردگی، هرج و مرج، اغتشاش و فقدان همکاری ‌های اجتماعی و در نتیجه وقوع بحران را به همراه خواهد داشت. بر همین اساس، هدف پژوهش حاضر سنجش عوامل مؤثر بر ارتقای کیفیت زندگی شهری در محلات بافت فرسوده در منطقه ۱۹ شهرداری تهران با روش اسنادی- پیمایشی می ‌باشد. برای رسیدن به این هدف با بررسی ادبیات تحقیق و متون مرتبط با کیفیت زندگی معیار‌های موردنظر (شیوه استقرایی) استخراج گردید. سپس به شیوه پیمایشی ابعاد رضایتمندی ساکنین این محلات از کیفیت زندگی شهری جمع ‌آوری و با تکنیک‌ های تحلیلی سنجیده و بر حسب طیف لیکرت امتیازبندی شده ‌اند. امتیاز این شاخص ‌ها از ۱ تا ۵ (خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم، خیلی کم) می ‌باشد. در انتها به ارزیابی و تحلیل آمار به‌ دست ‌آمده از جمعیت نمونه با استفاده از فرمول کوکران و نرم ‌افزار SPSS به ‌صورت نمونه ‌گیری سهمیه ‌ای، تصادفی ساده و با تکنیک آماری بررسی شد. نتیجه پژوهش نشان می دهد که مدیران محلات می ‌توانند در افزایش مشارکت ‌های شهروندان مؤثر عمل کنند و در چنین شرایطی، مطالعات ارزیابی کیفیت زندگی شهری باید به‌عنوان یک ضرورت در کنار مطالعات کمی و کیفی کاربری‌ها و کالبد شهرها، در برنامه ‌های توسعه شهری در سطوح ملی و محلی و به‌ویژه در محلات بافت فرسوده مورد توجه قرار گیرد.
متن کامل [PDF 8279 kb]   (499 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1399/5/20 | پذیرش: 1399/8/24 | انتشار: 1400/6/1 | انتشار الکترونیک: 1400/6/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

این فصل نامه دارای درجه علمی - پژوهشی مصوب به شماره مجوز ۳/۵۷۸۸۱۰  از وزارت علوم ،تحقیقات فناوری است .
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی اقتصاد و مدیریت شهری می باشد.

استفاده از مطالب ارایه شده در این پایگاه با ذکر منبع آزاد می باشد.