۳۷ نتیجه برای توسعه پایدار
ابوالفضل مشکینی، اکبر سلطانزاده، اکبر رحمتی، یوسف زارعی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
امروزه صنعت گردشگری بهعنوان صنعتی نوپا، تأثیرات فراوانی بر وضعیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جهان دارد. در این راستا، سکونتگاههای شهری بهعنوان مراکز مهم اقتصادی، فرهنگی، خدماتی و غیره، از اهمیت بالایی در فعالیتهای گردشگری برخوردارند. برای دستیابی به اهداف توسعه پایدار گردشگری با توجه به ابعاد اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، زیستمحیطی و کالبدی آن، نگرش و تحلیل سیستمی و همه جانبه، ضروری و اجتنابناپذیر است. شهر مراغه به علت توانمندیهای محیطی و تاریخی- فرهنگی، دارای قابلیت گردشگری بالایی است که با برنامهریزی اصولی و مناسب و شناسایی مزیتها و محدودیتهای گردشگری آن، میتوان زمینه را برای دستیابی به توسعه و پایداری گردشگری، فراهم آورد. هدف اصلی از نگارش این مقاله، تدوین راهبردهای توسعه صنعت گردشگری شهر مراغه در راستای توسعه پایدار است. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و جمعآوری اطلاعات، براساس منابع کتابخانهای، اسنادی و مطالعات میدانی است. در تحلیل مطالب نیز براساس مبانی نظری و مطالعات میدانی، به تعیین نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها به شیوه SWOT با ارائه استراتژی، پرداخته شده است. یافتههای این تحقیق، بیانگر آن است که شهر مراغه پتانسیلهای بالای گردشگری بهخصوص در زمینه تاریخی- فرهنگی را دارا میباشد و با استراتژیهای ارائه شده به منظور توسعه گردشگری که نیاز به برنامهریزی جامع برای بازنمایی نقاط قوت، تقویت فرصتها و مقابله با تهدیدها و ضعفها دارد، میتوان صنعت گردشگری را در این شهر توسعه داد.
کرامتالله زیاری، علی مهدی، معصومه مهدیان بهنمیری،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
امروزه لزوم به کارگیری فناوری اطلاعات و بسترسازی برای اداره الکترونیکی شهرهای کشورمان و استفاده از این دانش برای ساماندهی امورشهری، با توجه به حجم بالای کاری مدیریت شهری و در رأس آن شهرداری، بر کسی پوشیده نیست. اهمیت این موضوع زمانی آشکارتر میشود که بدانیم در حال حاضر، از دیدگاه بسیاری از صاحبنظران، روشهای سنتی شهرداری و شیوههای قدیمی آن، در بسیاری از موارد به ویژه در کلانشهرها، پاسخگوی خیل عظیم جمعیت آن نیست. بنابراین، لزوم استفاده از روشهای نوین مانند شهرداری الکترونیک که مواهبی چون کاهش زمان اتلافشده شهروندان در ترافیک، عرضه بهتر خدمات، توزیع عادلانهتر امکانات، کاهش آلودگی محیط زیست، افزایش اشتغال و بهبود مدیریت پایدار شهری از ویژگیهای اجتماعی شهرداری را در پی دارد، میتواند انقلابی در زمینه مدیریت شهری به وجود آورد. در همین ارتباط، مطالعه حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی وضعیت موجود با عنوان نمونه پژوهش شهرداری الکترونیک در کلانشهر قم پرداخته است. نتایج نشان میدهد که در کنار برخی حرکتهای بسیار مثبتی که در زمینه شهرداری الکترونیک در این کلانشهر انجام شده است، همچنان برخی از مشکلات نیز مانند ضعف بهرهمندی از افراد متخصص جوان و آشنا به مسائل روز الکترونیکی، ضعف آموزش کارکنان در زمینه آشنایی با سیستمهای الکترونیکی و روزآمد، در برخی از مواقع عدم وجود مشتریمداری (ارباب رجوع) و ... وجود دارد. در مجموع، علاوه بر پیشنهادهای ارائه شده، مشاهدهها و مطالعههای صورتگرفته و نیز اسناد موجود از شهرداری مورد پژوهش، میتوان گفت که کلانشهر قم در آینده میتواند از قطبها و پیشروان عرصه شهرداری الکترونیک در کشور باشد.
رحیم بردی آنامرادنژاد، سیما بوذری، سودابه حسینیدوست،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
امروزه مشارکت مردمی به عنوان کلید توسعه جوامع انسانی مطرح شده است. بدین ترتیب که با گسترش گروههای انسانی، مشارکت شهروندی در توسعه پایدارشهر تجلی پیدا میکند. هدف این مقاله، بررسی نقش ویژگیهای فردی از جمله میزان تحصیلات، نوع شغل و مدت اقامت در میزان مشارکت و نقش آنان در توسعه پایدار شهر آمل میباشد. این شهر دارای ۵۴۱۴۴ خانوار است که تعداد ۳۰۰ خانوار به عنوان نمونه تصادفی انتخاب شد. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است و به منظور گردآوری آمار و اطلاعات لازم از دو روش اسنادی و میدانی استفاده به عمل آمده است. در تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای آماری آنوا و آزمون t یک طرفه استفاده شده است. برخی نتایج این تحقیق نشاندهنده مشارکت ضعیف شهروندان شهر آمل در توسعه پایدار شهری، وجود تفاوت معنادار میان سابقه سکونت شهروندان و تمایل به مشارکت در شهر آمل و نیز تفاوت معنادار میان تمایل به مشارکت مردم از نظر وضعیت شغلی و تحصیلیشان میباشد.
پروانه زیویار،
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
اکوتوریسم پدیدهای مدرن، با انگیزه اصلی گردشگری، مشاهده و لذت از طبیعت، پدیدهها و چشماندازهای طبیعی و فرهنگی بوده و از آن میتوان به عنوان یکی از منابع جدید درآمد در راستای توسعه پایدار نام برد. بر این اساس، شناسایی قابلیتها و راهکارهای توسعه طبیعتگردی در نواحی مختلف جغرافیایی از اهمیت بسزایی برخوردار است. از اینرو، پژوهش حاضر، امکانسنجی توسعه اکوتوریسم در منطقه رامسر را مورد ارزیابی قرار میدهد. اطلاعات این مقاله با استفاده از مطالعات کتابخانهای و منابع لاتین میباشد و با مروری مختصر بر ادبیات موضوع گردآوری شده و با تکنیکهای SWOT-FANP و FUZZY به بررسی نمونه موردی پرداخته است.
براساس نتایج به دست آمده نیز پتانسیلها و ضعفهای موجود در شهرستان رامسر شناسایی شده و مشخص گردید که ارتقای کمی و کیفی امکانات خدماتی و رفاهی با توجه به موقعیت شهر در بستر طبیعت، به عنوان اولویت میباشد و بهرهمندی از تمام پتانسیلهای طبیعی، تاریخی و ... شهر باعث جلوگیری از عوامل کاهنده جاذبههای گردشگری و جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی در راستای توسعه اقتصادی میشود. پیشنهادهای سازندهای نیز در بهبود هر چه بهتر اکوتوریسم در منطقه مورد مطالعه ارائه شده است.
امیر فرهادیان، علی اکبر ناجی میدانی، هاروتیان هاروتیانیان،
دوره ۲، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
بین شاخصهای شناسایی بافت فرسوده و توسعه پایدار شهری، روابط تنگاتنگی وجود دارد؛ از اینرو، مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه بین شاخصهای شناسایی بافت فرسوده و توسعه پایدار در بافتهای فرسوده اطراف حرم مطهر امام رضا(ع) با استفاده از تحلیل همبستگی کانونی به منظور تعیین همتغییری دو مجموعه متغیر، انجام گرفته است. برای دستیابی به این هدف، با روش پیمایشی و ابزار پرسشنامه محققساخته، در سه گروه نمونهای مالکین از بافت خارج شده (گروه A) (۲۰۱ نفر)، در حال واگذاری (گروه B) (۷۰ نفر) و سایر مالکین (گروه C) (۱۷۰ نفر) اطلاعات لازم، گردآوری شده و پس از انجام اندازهگیریهای مربوطه، نتایج با نرمافزار Statistica ۸ مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتهاند.
نتایج به دست آمده از تحلیل همبستگی کانونی نشان داد که ترکیب خطی مناسبی بین مجموعه متغیرهای کانونی وجود دارد و زمانی که به ترتیب در گروه نمونهای A و B، شاخص ناپایداری (X۱) بافت با میزان ۶۵/۰- و در گروه C، شاخص نفوذناپذیری (X۲)به اندازه ۹۶/۰- کاهش مییابند، در گروه A، شاخص اقتصادی خانوار (Y۳) به اندازه ۵۹/۰، در گروه B، شاخص کالبدی- فنی (Y۱) به اندازه ۷۷/۰ و در گروه C، شاخص اقتصادی (Y۳) به اندازه ۸۷/۰ افزایش مییابند و این نشان میدهد که شاخصهای شناسایی بافت، از نظر ناپایداری و سپس نفوذناپذیری، همخوانی بهتری در افزایش یا کاهش شاخصهای توسعه پایدار اقتصادی و کالبدی- فنی دارند و در مقایسه با سایر متغیرهای کانونی، بیشترین نقش را در ایجاد اولین ضریب همبستگی کانونی و در اصل در کیفیت توسعه پایدار شهری اطراف حرم مطهر داشتهاند.
عباس معروفنژاد، کامران رئیس قنواتی،
دوره ۲، شماره ۶ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
در برخی از نواحی شهری، افزایش جمعیت و در پی آن افزایش تردد خودروها و همچنین وجود کارخانجات صنایع مختلف، موجب افزایش دمای برخی مناطق شهری نسبت به دیگر مناطق میشود. تمرکز زیاد آلایندهها اعم از سیستم حملونقل شهری و صنایع در هر قسمت از شهر باعث افزایش میزان گازهای آلاینده و به تبع آن افزایش دمای محیط میگردد که این مسأله، تشکیل جزایر گرمایی را سبب میشود. این شرایط، باعث به خطر افتادن منافع و منابع اقتصادی و اجتماعی نسلهای آتی شده و بر خلاف توسعه پایدار میباشد. از اینرو با بررسیهای میدانی و مطالعات لازم، میتوان اقدامات لازم جهت توزیع الگوی دمایی شهر را صورت داد. هدف اصلی این تحقیق، شناسایی و مطالعه آلایندهها و جزایر حرارتی در نتیجه عملکردهای انسانی در شهر ماهشهر و جلوگیری از آلودگیهای منابع زیستی از طریق برنامهریزیها و تدابیر زیستمحیطی میباشد. لزوم و ضرورت تدوین این مقاله، توجه به توسعه پایدار در مدیریت شهری است که بسیار حائز اهمیت میباشد. پژوهش حاضر بر پایه مطالعات میدانی استوار بوده و روش تحقیق آن، توصیفی- استنباطی میباشد. بر اساس اطلاعات اخذ شده، تعداد صنایع فعال شهر ماهشهر بیش از ۷۲ واحد است و واحدهای صنعتی مذکور؛ شامل صنایع شیمیایی، پتروشیمی، فلزی، کانی غیرفلزی، غذایی، نساجی و سلولزی بوده که از نظر تنوع، قابل ملاحظه میباشند. عمده سهم نهایی آلودگی منابع آلودهکننده در شهر ماهشهر که هم در ایجاد آلایندهها و جزایر حرارتی و هم در افزایش دما نقش دارند، مربوط به بخش صنعت با ۷۵ درصد و بقیه مربوط به منابع شهری (گرمایشی، کشاورزی، حملونقل و ...) است. در نتیجه هر چه فعالیت صنایع بیشتر باشد تولید آلایندههای مونواکسیدکربن، هیدروکربن، مونواکسیدگوگرد و اکسیدهای نیتروژن و ذرات معلق، افزایش مییابد که در افزایش دما و ایجاد جزایر حرارتی در محدوده نقاطی که مستقر میباشند، تأثیرگذار هستند.
الهام واقفی، منصور حقیقتیان،
دوره ۲، شماره ۸ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
در عصر حاضر تقریباً نیمی از جمعیت جهان در مناطق شهری سکونت دارند. در این میان، نقش شهر و نواحی شهری به طور مستقیم و شهرسازی و ساخت فیزیکی آن به طور غیرمستقیم و سهم آنان در ناپایداری موجود، توجه جدی محافل علمی و سیاستگذاران را به خود جلب کرده است. توصیهها بر این است که شهرها باید به عنوان نقاط و کانونهای اصلی برای حل مشکلات جهانی و دستیابی به توسعه پایدار، مورد نظر و استفاده قرار گیرند. هدف اصلی این پژوهش، سنجش رفتارهای اجتماعی زیستمحیطی و شناخت تأثیر سرمایه فرهنگی و ابعاد آن بر رفتارهای اجتماعی زیستمحیطی در توسعه پایدار شهری میباشد.
مقاله حاضر با رویکرد کمّی و با استفاده از روش پیمایشی، به انجام رسیده است. نمونه تحقیق ۳۸۵ نفر از افراد بالای ۱۸ سال ساکنان شهر شیراز تشکیل شده است. دادههای پیمایشی از طریق پرسشنامه ساختاریافته، گردآوری و با استفاده از نرمافزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. چارچوب نظری این تحقیق، برگرفته از نظریه بوردیو و پارادایم جدید زیستمحیطی است. در این تحقیق، رفتارهای اجتماعی زیستمحیطی، در چهار بخش امکانات و شرایط، دانش، نگرش و رفتارهای زیستمحیطی سنجیده شده است.
نتایج تحلیل نشان داد که بین جنس، پایگاه اقتصادی- اجتماعی، وضعیت تأهل و رفتارهای اجتماعی زیستمحیطی، رابطه معناداری وجود دارد و رابطه بین سرمایه فرهنگی (بعد نهادینه شده) و رفتارهای اجتماعی زیستمحیطی، تأیید شد.
مجتبی رجببیگی، زهرا حسنی،
دوره ۳، شماره ۹ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
انفجار اطلاعات در عصر جدید، پدیدهای نو در سازمانها با عنوان فراموشی آگاهانه سازمانی را رقم زده است. این پدیده موجب شده تا پژوهشهایی در زمینه تأثیر انباشتگی اطلاعات در سازمانها و راههای برونرفت از آن، مورد بررسی قرار گیرد. در این راستا، پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه فراموشی سازمانی با عملکرد شهرداری در زمینه توسعه پایدار شهر، صورت گرفته است. روش تحقیق، توصیفی و از نوع پیمایشی- همبستگی بود. برای گردآوری اطلاعات، از پرسشنامه محققساخته، استفاده گردید. جامعه آماری در این تحقیق، شامل مدیران و کارشناسان شهرداری منطقه ۱۶ تهران به تعداد تقریبی ۷۰۰ نفر بود. با استفاده از فرمول کوکران، تعداد ۴۰۰ نفر نمونه به صورت نمونهگیری تصادفی طبقهبندی شده و هدفمند، انتخاب گردیدند. آنچه در این پژوهش، مورد بررسی قرار گرفت عبارت است از: ۱- ارتباط بین فراموشی سازمانی با عملکرد، مدیریت دانش و یادگیری سازمانی ۲- ارتباط بین عملکرد شهرداری با یادگیری سازمانی و مدیریت دانش، ۳- ارتباط بین یادگیری سازمانی با مدیریت دانش. در این تحقیق از آزمون کلموگروف اسمیرنوف و آزمون همبستگی با ضرایب اسپیرمن و پیرسون استفاده شد. نتایج تحقیق نشان دادند بین فراموشی آگاهانه با عملکرد مدیریت شهری در زمینه توسعهپایدار شهری، رابطه معنیداری وجود دارد. از این رو باید در این زمینه، زیرساختهای لازم برای حذف اطلاعات غیرضروری گذشته، فراهم شود.
رحیم سرور، بهروز درویش ورچهزاده، علیرضا جاوید،
دوره ۳، شماره ۹ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
با افزایش سریع جمعیت جهان و تمرکز آن در شهرها، حومهگستری و گسترش افقی شهرها سرعت بالایی گرفته و بحران برنامهریزی شهری در اکثر نقاط جهان، ابعاد گستردهای یافته است؛ از این رو، پارادایم توسعه شهری فشرده برای نیل به پایداری و عدالت اجتماعی و فضایی مطرح گردید. در همین راستا، این مقاله درصدد است با روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از مقوله تراکم شهری، چگونگی توسعه شهری فشرده و گسترده شهر یزد را تبیین نماید. جامعه آماری تحقیق، شهر یزد و سازمان مسکن و شهرسازی این استان و همچنین حجم نمونه، کل مساحت شهر یزد میباشد. برای جمعآوری اطلاعات جامع و مفید مرتبط با موضوع تحقیق، از پرسشنامه، بازدید و پایش میدانی استفاده گردید. به منظور آزمون فرضیههای تحقیق، بررسی نقش متغیرها و به دست آوردن نتایج، از نرمافزارهای SPSS و LISREL، مدل تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس استفاده شد. براساس بررسیهای صورت گرفته در سالهای ۸۵-۱۳۴۵، مساحت شهر یزد، حدود ۱۹ برابر و جمعیت آن، ۵ برابر افزایش یافته است. طی این سالها، تراکم ناخالص جمعیتی شهر، از ۳/۱۳۱ نفر به ۵/۳۴ نفر در هکتار، کاهش یافته است. کاهش شدید تراکم ناخالص جمعیتی، بیانگر گستردگی بیش از حد شهر و خالی ماندن فضاهای زیاد و غیرفعال سطوح شهری در محدوده شهری یزد و در نهایت، توسعه افقی و گسترده شهر یزد میباشد که این امر باعث ناپایداری شهری در توزیع بهینه خدمات و دسترسی به امکانات زندگی برای ساکنان شهر و افزایش هزینههای زیرساختی و اتلاف انرژی شده است.
حسین محمدپور زرندی،
دوره ۳، شماره ۱۰ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
پایداری، الگویی برای تفکر در مورد آینده است که در آن، ملاحظات زیستمحیطی، اجتماعی و اقتصادی، به منظور ارتقای کیفیت محیط زندگی، در وضعیتی متعادل با یکدیگر به سر میبرند. شهر پایدار، شهری است که به دلیل استفاده اقتصادی از منابع، اجتناب از تولید بیش از حد ضایعات و بازیافت آنها تا حد امکان و پذیرش سیاستهای مفید، قادر به ادامه حیات خود باشد. از جمله عواملی که به تحقق پارادایم پایداری به خصوص در شهرها، کمک میکند و لازم است با فرضیات بنیادی توسعه پایدار، منطبق باشد، آموزش است که هم به لحاظ ساختاری و هم از نظر محتوایی باید تغییراتی را پذیرا شود. در این مقاله با هدف شناخت و فهم جایگاه آموزش در توسعه پایدار، به خصوص توسعه پایدار شهری، با روش توصیفی- تحلیلی و اتکا به مطالعات اسنادی، از جمله بیانیههای بینالمللی، به بررسی جایگاه آموزش در توسعه پایدار، در چارچوب معاهدات و قراردادهای بینالمللی، از بعد مفهومی و معرفتشناسی آن، پرداخته شده است. نتایج تحقیق نشان میدهند که صورتبندی مفهوم آموزش برای توسعه پایدار، توسط سازمانهایی مانند یونسکو، به نحو مطلوب انجام شده است اما در پایان دهه آموزش برای توسعه پایدار، کماکان معضلاتی به خصوص در کشورهای در حال توسعه، در این رابطه وجود دارد؛ بنابراین تلاشهای آتی بینالمللی در این زمینه باید به سمت و سوی کشورها و شهرهای رو به توسعه، جهت دهد.
ناصر امینیان،
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
پیادهراههای گردشگری، رابط اصلی و پیونددهنده فضاهای پویای شهری و گردشگران هستند و میتوانند علاوهبر نقش اقتصادی و اجتماعی، عامل اساسی توسعه گردشگری شهری و حضور فعال گردشگران در فضاهای شهری، محسوب شوند.
شهر تهران، به ویژه محدوده اصلی بافت مرکزی شهر تهران (بازار بزرگ تهران) و خیابان ۱۵خرداد، با دارا بودن پتانسیلها و ظرفیتهای گسترده گردشگری و استفاده زیاد مردم شهر تهران (بازاریان و مردم محلی) از مسیر فوق، همچنان به امکانات رفاهی ویژه بیشتری برای گردشگری شهری نیاز دارد.
هدف اصلی این پژوهش، بررسی تجارب موفق بینالمللی و مقایسه مسیرهای پیادهراههای شهری و شناسایی این قابلیتها از طریق بازآفرینی انجام شده در فضای کالبدی پیادهراه خیابان ۱۵ خرداد تهران میباشد؛ لذا مقتضی است که ضمن بررسی مجدد بازآفرینی انجام شده در مسیر پیادهراه خیابان ۱۵خرداد، از نظر مواردی مانند: فضا و منظر جغرافیایی، مسافت مسیر، استفاده از علائم گردشگری و امکانات تفریحی و جاذبههای مناسب و امکانات بهداشتی در طول مسیر، بتوان به عنوان راهکاری مطلوب در بازتعریف این مسیر و نقاط مشابه، استفاده کرد. در این مقاله، سعی بر این است که نقاط ضعف و قوت مسیر فوق از منظرگردشگری با استفاده از مدل سوات، شناسایی شوند و برای این مهم، راهکارهای استراتژیک و راهبردهای علمی و عملی در راستای توسعه گردشگری، ارائه گردید.
سید کمال صادقی، شلاله صبحخیز زنوزی،
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
جذب سرمایههای بخش خصوصی و سرمایههای خارجی برای اجرای پروژههای شهرداریها، از روشهای معتبر تأمین منابع مالی در حوزه مدیریت شهری، محسوب میشود. هم اکنون یکی از رویکردهای اصلی در حوزههای مدیریت شهری و روستایی در کشور، حرکت به سمت شناسایی درآمدهای پایدار، روشها و ابزارهای جدید تأمین منابع مالی؛ نظیر جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی میباشد.
هدف این پژوهش، بررسی عوامل مؤثر بر مشارکت بخش خصوصی، در تأمین منابع پایدار مالی پروژههای شهرداری است. با توجه به دادههای گردآوری شده، بخشی از سرمایهگذاران بالقوه، در پروژههای شهری، شرکت نمیکنند؛ بر این اساس، استفاده از روشهای معمول اقتصادسنجی، دارای نتایج ناسازگار میباشند. بنابراین به منظور تخمین پارامترهای این تابع، از روش لاجیت و پروبیت که براساس تابع حداکثر درستنمایی میباشد، استفاده شده است. لازم به ذکر است برای تخمین تابع، از نرمافزار stata استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، شهر و شهرداری تبریز میباشد و دادههای مورد نیاز با روش پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و یافتههای میدانی بوده است. در پژوهش حاضر، از روش نمونهگیری تصادفی و برای تعیین حجم نمونه مورد نیاز، از فرمول کوکران و جدول مورگان استفاده شده است. یافتههای این پژوهش گویای این هستند که عواملی؛ مانند بهبود فضای کسب وکار و قوانین کارای تضمینکننده سود کارگذار خصوصی، باعث افزایش مشارکت بخش خصوصی، در اجرای پروژههای شهری میشوند و متقابلاً، وجود بوروکراسی و نبود ظرفیتسازیهای مناسب، روند کار را به تعویق میاندازد.
علی شمسالدینی، محمدرضا امیری فهلیانی،
دوره ۳، شماره ۱۲ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از معیارهای عدالت اجتماعی و توسعه پایدار شهر، توجه به توزیع متوازن زیرساختها و تسهیلات شهری است؛ از اینرو نحوه پراکنش این خدمات باید بهگونهای باشد که ضمن ایجاد عدالت فضایی درون محلات، زمینههای توسعه شهری را نیز فراهم آورد. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی، سعی در شناخت و رتبهبندی میزان خدمات موجود در محلات سیزدهگانه شهر نورآباد ممسنی از توابع استان فارس با استفاده از شاخصهای آموزشی، بهداشتی، ورزشی، اداری، فضای سبز، فرهنگی و تأسیسات شهری دارد. برای این منظور، ابتدا برخورداری محلات از این خدمات، با استفاده از مدلهای ضریب تغییرات و تکنیکهای آماری، مورد بررسی قرار گرفت و سپس با استفاده از مدل تصمیمگیری چندمعیار تاپسیس، به ارزیابی و تحلیل درجه برخورداری این محلات از خدمات شهری پرداخته شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن هستند که در سال ۱۳۹۲ اختلافاتی از نظر میزان برخورداری از امکانات، بین محلات سیزدهگانه شهر نورآباد مشاهده میشود؛ به طوری که محلات مرکزی شهر؛ یعنی محلههای ۱ و ۲ از توابع ناحیه دو شهر، در سطح برخوردار و محلات اسکان عشایر و دوراهی از ناحیه یک نورآباد، در رده محروم از امکانات و خدمات شهری قرار دارند. در نهایت، بین محلات مختلف شهر با توجه به عوامل تمرکز جمعیت و دسترسیها، از نظر توزیع فضایی خدمات، عدمتعادل و نابرابری وجود دارد.
محمدحسین سرائی، سمانه ایرجی،
دوره ۴، شماره ۱۳ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده
روند شهری شدن در کشورهای در حال توسعه، با عدمتعادلهای خدماتی، پراکنش جمعیت و رشد بیقواره شهری مواجه بوده است؛ بهطوری که ناپایداری بهوجود آمده از این رشد ناموزون، به شکل عدمتعادلهای فضایی- اجتماعی با نمودهای فقر شهری، اسکان و اشتغال غیررسمی و آلودگیهای زیستی، نمایان شده است. تحقیق حاضر، به بررسی نابرابریهای اجتماعی و فضایی موجود در مناطق و نواحی مختلف شهر یزد و چگونگی ارتباط آنها با یکدیگر پرداخته است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی بوده و دادههای لازم، از طریق روش کتابخانهای و عمدتاً با استفاده از اطلاعات طرح تفصیلی سال ۱۳۸۸ شهرستان یزد گردآوری شدهاند. رتبهبندی مناطق و نواحی شهر یزد از لحاظ توسعه اجتماعی، با استفاده از ۱۵ شاخص و با بهرهگیری از روش تاپسیس و تاکسونومی نشان داد که منطقه ۳ و ناحیه ۳-۲ در رتبه اول و منطقه ۲ و ناحیه ۲-۱، در رده آخر قرار گرفتهاند. انتخاب میانگین قیمت زمین به عنوان معیاری برای ارزیابی نابرابری اقتصادی میان نواحی مختلف شهر و مقایسه این شاخص با استفاده از آزمون ANOVA بیانگر این نکته بود که میان نواحی مختلف شهر یزد از این نظر تفاوت وجود دارد؛ بهطوری که ناحیه ۳-۲ بالاترین ارزش و ناحیه ۱-۱ کمترین ارزش را به خود اختصاص دادهاند. آزمون همبستگی بین میزان توسعه اجتماعی نواحی و ارزش زمین در آنها که با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون انجام شد، نشانگر رابطه معنادار و مثبت بین این دو متغیر بوده است. لذا ما شاهد افزایش ارزش زمین به موازات افزایش توسعهیافتگی اجتماعی در نواحی مختلف شهر یزد میباشیم.
محمدحسین سرایی، زهرا جمشیدی، نوید آهنگری،
دوره ۴، شماره ۱۴ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
مدیریت غیراصولی مواد زاید جامد شهری، زمینه را برای ایجاد مشکلات زیستمحیطی و انسانی در درازمدت فراهم میکند؛ بنابراین استراتژی مدیریت پایدار و مؤثر زبالههای شهری، نیاز به تعادل برای توسعه، کیفیت زندگی انسان و محیطزیست دارد. این مقاله با هدف ارزیابی شاخصهای مدیریت مواد زاید جامد شهری در راستای توسعه پایدار با استفاده از تکنیک TOPSIS در شهر بوکان، تدوین شده است. روش تحقیق، پیمایشی و روش تجزیهوتحلیل دادهها، توصیفی- تحلیلی میباشد. جامعه آماری، جمعیت ۱۷۱۷۷۳ نفری شهر بوکان بود که نمونه آماری آن، ۳۸۴ نفر بهدست آمد. با توجه به محدودیتهای تحقیق، نمونهها به ۳۳۰ نفر کاهش یافت. یافتههای تحقیق نشان میدهند که در شهر بوکان به طور متوسط روزانه ۱۵۰ تن زباله تولید شده و سرانه زباله ۰/۷۴۰ کیلوگرم در روز بوده است. بیشترین مقدار زبالههای تولیدی، مربوط به مواد آلی با ۷۵/۸۲ درصد و کمترین مقدار، مربوط به چوب (۰/۶۵ درصد) میباشد. رتبهبندی نهایی بهدست آمده از ارزیابی میزان رضایتمندی از شاخصهای توسعه پایدار مدیریت مواد زاید جامد به روش TOPSIS نشان داد که عنصر درخواست انعام، در رتبه اول و عنصر جذابیت تبلیغات، رتبه بیست را کسب کرده که کماهمیتترین عنصر میباشد.
حسام زندحسامی، شیوا شهرامفر،
دوره ۴، شماره ۱۵ - ( ۶-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف این مقاله، شناسایی ابعاد مؤثر آیندهنگاری بر مدیریت شهری برای نشان دادن فرصت و کشف مزایای ابزارهای موجود با رویکرد اقتصادی است. تحقیق حاضر، از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات، توصیفی- پیمایشی، از نوع همبستگی میباشد. روش نمونهگیری، هدفمند است و تعداد نمونه، ۱۰ نفر از خبرگان، در نظر گرفته شد و برای جمعآوری دادهها، از پرسشنامه تلفیقی، استفاده و به منظور سنجش روایی پرسشنامه، از آزمون روایی همگرا استفاده شد و برای بررسی پایایی آن، ضریب آلفای کرونباخ، معادل ۷۹۳/۰ محاسبه گردید و آزمونهای KMO و بارتلت، روش میانگین واریانس توسعهیافته و آماره تی، به کار رفت و نیز برای انجام عملیات آماری، از نرمافزارهایPLS وSPSS۱۷ استفاده شد. در این تحقیق، شاخصها با استفاده از تکنیک دلفی، شناسایی شدند و هشت شاخص اصلی (کیفیت زندگی، تفکر محیطزیستی، حملونقل، سازگاری محیط اقتصادی، زیرساختهای اقتصادی جامعه، سلامت اقتصادی جامعه، مسکنسازی و انرژی)، انتخاب گردید و تمامی فرضیهها، تأیید و در نهایت، سه نوع سناریو آیندهنگاری، ارائه شد. این مقاله سعی در ارائه مدل آیندهنگاری مشارکتی با محوریت اقتصاد شهری در مدیریت شهری (مورد مطالعه شهر قزوین) دارد و سه سناریو با توجه به شرایط اقتصادی شهر قزوین با عنوانهای ادامه روند موجود، رشد سریع و همپیوندی با اقتصاد جهانی و رشد متعادل و همپیوندی با اقتصاد جهانی، ارائه و در نهایت، براساس سناریوها، پیشنهادهای کاربردی در راستای پویایی هر چه بیشتر اقتصاد شهری قزوین، مطرح گردید.
حامد محمدپور زرندی، مجید عباسپور، رضا ارجمندی،
دوره ۴، شماره ۱۶ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
برنامهریزی برای بالا بردن استانداردهای محیطزیست در کلانشهرها، اصلیترین معضل پژوهشگران در سالهای اخیر و یکی از ارکان توسعه پایدار میباشد. یکی از راهکارهای ارائه شده به منظور ارتقای کیفیت محیطزیست در محدودههای شهری، معماری و ساختمانسازی همگام با محیطزیست است. این ایده، علاوهبر کارکرد اقتصادی در صرفهجویی منابع انرژی، دارای تأثیرات محیطزیستی مطلوبی نیز میباشد. در این مطالعه سعی شده با استفاده از تحلیل SWOT، موقعیت استراتژیک توسعه ساختمانسازی همگام با محیطزیست (ساختمانهای سبز) در شهرداری تهران مشخص شود. براساس نتایج بهدست آمده از این تحقیق، موقعیت استراتژیک در رابطه با توسعه ساختمانسازی همگام با محیطزیست در سطح منطقه یک شهرداری تهران، محافظهکارانه میباشد؛ بنابراین با استفاده از فرصتهای پیشرو، هفت استراتژی به منظور از بین بردن ضعفهای موجود، پیشنهاد شدند. مهمترین استراتژیهای مدیریتی برای توسعه ساختمانسازی همگام با محیطزیست، جذب سرمایهگذاریهای بینالمللی از نهادهای فعال محیطزیست به منظور کاهش هزینههای اولیه، تشویق افراد سرمایهدار به منظور بالا بردن تمایل عموم افراد جامعه به سرمایهگذاری و همچنین الزام به احداث ساختمانهای سبز از سوی نهادهای سرمایهدار دولتی (بانکها) به منظور تحریک جامعه میباشند.
کاوه تیمورنژاد، علیرضا یوزباشی، مجید ابراهیمی،
دوره ۵، شماره ۱۹ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
آموزش شهروندی، از ارکان اساسی زندگی اجتماعی عصر حاضر است و در جوامع پیشرفته، از طریق برنامهریزیهای متنوع، به آموزش مهارتهای شهروندی، پرداخته میشود؛ با توجه به این شرایط، پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مؤثر بر آموزش شهروندی از دیدگاه کارکنان شهرداری شهر زنجان انجام شده است. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ چگونگی جمعآوری اطلاعات، در زمره پژوهشهای توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری، شامل کلیه کارکنان شهرداری شهر زنجان بوده و با ۲۰۴ نفر بهعنوان نمونه پژوهش، انتخاب شدند و روش نمونهگیری، خوشهای چندمرحلهای بوده است. ابزار پژوهش، پرسشنامه محققساخته مبتنی بر طیف پنج ارزشی لیکرت بوده که روایی صوری آن توسط خبرگان دانشگاهی، تأیید شد و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با ۹۳/۰ بهدست آمد. همچنین جهت تحلیل دادهها، از آزمون T تکنمونهای و آزمون رتبهبندی فریدمن استفاده شده است. مهمترین یافتهها حکایت از آن داشتند که همه عوامل مؤثر بر آموزش شهروندی (رفتارهای مبتنی بر کنشهای اجتماعی/سیاسی، قانونپذیری و قانونگرایی، رفتارهای مبتنی بر آموزههای دینی و ملی و رفتارهای مبتنی بر حفظ محیطزیست و توسعه پایدار) در سطح ۰۵/۰، معنادار هستند و نتایج آزمون فریدمن نشان دادند که کارکنان شهرداری شهر زنجان، به ترتیب رفتارهای مبتنی بر آموزههای دینی و ملی، قانونپذیری و قانونگرایی، رفتارهای مبتنی بر کنشهای اجتماعی/سیاسی و رفتارهای مبتنی بر حفظ محیطزیست و توسعه پایدار در سطح ۰۵/۰ را بهعنوان عوامل مؤثر بر آموزش شهروندی، اولویتبندی کردهاند.
مهران حاجی لو، محمد میره ای، مهدی پیله ور،
دوره ۵، شماره ۲۰ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
امروزه در بسیاری از شهرهای کشور، نحوه کسب درآمد توسط شهرداریها به مسئله مهمی تبدیل شده است. دسترسی شهرداریها به منابع درآمدی مطلوب و پایدار باعث میشود که شهرداری، نقش فعالتری در محیط شهری ایفا کرده و پاسخگویی مناسبی به نیازهای شهروندان داشته باشد. ازاینرو، این پژوهش با هدف مطالعه و بررسی وضعیت منابع درآمدی شهرداری شبستر از لحاظ شاخصهای پایداری طی سالهای ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۳ انجام شده است. پژوهش حاضر، کاربردی و روش بررسی آن، توصیفی- تحلیلی و اکتشافی است. گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای و نیز میدانی و از طریق فرمهای امتیازدهی و مصاحبه با مسئولان شهرداری بوده است. تجزیهوتحلیل دادهها با استفاده از Excel و تکنیک و نرمافزار آنتروپیشانون و TOPSIS انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان دادند که طی سالهای ۹۳-۱۳۸۳، حدود ۳۹/۲۵ درصد از درآمدهای شهرداری، از عوارض عمومی (۳۰ درصد سهم عوارض بر ساختمانها و اراضی) و ۲۵/۳۶ درصد از سایر منابع تأمین اعتبار؛ یعنی فروش اموال شهرداری تأمین شده است. در واقع، حدود ۴۳ درصد از درآمدهای شهرداری را درآمدهای با مطلوبیت پایین، ۱۰/۸۵ درصد را درآمدهای با مطلوبیت متوسط و ۴۶/۱۵ درصد را درآمدهای با مطلوبیت بالا تشکیل میدهند.
رسول درسخوان، سید محمدحسین جعفری پابندی،
دوره ۶، شماره ۲۱ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده
توسعه پایدار شهری در اقتصاد سیاسی اسلامی، به دنبال متعادل نمودن رشد اقتصادی، بازسازی اکولوژیکی، حفاظت زیستمحیطی و پیشرفت اجتماعی است. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، میزان تأثیر اقتصاد سیاسی اسلامی بر شاخصهای توسعه پایدار شهری را بررسی کرده است. جمعآوری اطلاعات با مطالعات میدانی و کتابخانهای انجام شد. جامعه آماری، جمعیت ۳۸۶۸۵۱ نفری شهر زنجان است که با روش نمونهگیری جدول مورگان، ۳۸۴ نفر به عنوان نمونه انتخاب شد. دادهها با آزمون t تکنمونهای، تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری با نرمافزار SPSS و Lisrel تحلیل شدند. طبق نتایج تحقیق، وضعیت شاخصهای توسعه پایدار شهر زنجان با آمارهt ، ۵۷/۸۴۶ و مؤلفههای اقتصاد سیاسی اسلامی با آماره t، ۵۳/۷۰، عملکرد مطلوبی دارد. براساس محاسبات تحلیل مسیر، مقدار اثر کل مؤلفه اقتصاد سیاسی اسلامی ۰/۳۰۶ است؛ در نتیجه، تأثیر اقتصاد سیاسی اسلامی بر توسعه پایدار شهر زنجان، مطلوب و معنادار است. به این ترتیب، برای بهبود وضعیت توسعه پایدار شهر زنجان، رعایت حقوق شهروندی، تلاش برای حفظ محیطزیست، جلوگیری از رانتخواری و تغییر کاربری اراضی و افزایش دانش و آگاهی مردم و بینش مسئولان، ضروری است.