شاخصه های پایداری شهری بر اساس گزارش موسسه آرکادیس

 | تاریخ ارسال: 1396/12/8 | 
       به گزارش پایگاه اطلاع رسانی انجمن علمی اقتصاد شهری ایران، زمین در حال تبدیل شدن به یک سیاره شهری است. حدود ۸۸ درصد از رشد جمعیت، در شهرها اتفاق میافتد و ۹۰ درصد این رشد در شهرهای بزرگ کشورهای رو به توسعه حادث میشود. هم اکنون ۳.۹ میلیارد نفر از جمعیت جهان در شهرها و مناطق شهری زندگی میکنند و پیشبینی میشود تا سال ۲۰۵۰ این میزان به ۷۵ درصد جمعیت جهان؛ یعنی ۶.۳ میلیارد نفر خواهد رسید. نگرانی از تبعات شهرنشینی گسترده و تأثیرات بیحدوحصر شهرها بر روی اکوسیستم زمین و همچنین ناتوانی الگوهای توسعه، به طور اعم و الگوها و مکاتب توسعه و برنامهریزی شهری به طور اخص باعث شد که در دهههای پایانی قرن بیستم توسعه پایدار، موضوع پایداری شهری و شهر پایدار، مطرح شده و مورد تحلیل قرار گیرد. پایداری شهری از دریچههای مختلفی نگریسته میشود اما به طور کلی شهر پایدار، شهری است که در سه بعد اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی دارای ثبات باشد. بهعبارتی، درک بهتری از وضعیت پایداری یک شهر با در کنار هم قرار دادن سه عنصر مردم، سیاره و اقتصاد حاصل خواهد شد. شهر پایدار باید بهگونهای سازماندهی شود که به حوزههای مجاور و حومههای خود بیش از حد متکی نباشد و ضمن استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر، کمترین ردپای اکولوژیکی را بر جای بگذارد.
     در این گزارش که انجمن علمی اقتصاد شهری ایران منتشر کرده آمده است: یکی از اضلاع پایداری شهری، اقتصاد پایدار است. در واقع درآمد پایدار، سنگ بنای توسعه پایدار شهری است؛ زیرا پایداری اقتصادی شهر میتواند پایداری زیستمحیطی و دیگر ابعاد پایداری را نیز به همراه داشته باشد و برعکس شهری که بر درآمد پایدار متکی نباشد نمیتواند ملاحظات زیستمحیطی را رعایت کند و از منظر اجتماعی نیز پایدار نیست. به همین دلیل است که شهرهای مختلف جهان برای ارتقای درآمدهای پایدار خود به تکاپو افتادهاند. درآمد پایدار باعث میشود زیستپذیری و کیفیت زندگی شهری برای نسل فعلی و نسل‌های آینده به مخاطره نیافتد. معمولاً درآمدهای پایدار در شهرداریها به عنوان متولیان مدیریت شهری، به درآمدهایی اطلاق می‏شود که از دو ویژگی مهم برخوردار باشند: اولاَ درآمدها مستمر باشند و از نوع درآمدهای آنی و دفعی نباشد و ثانیاً دستیابی به این درآمدها، شرایط بهینه شهری (کالبدی، زیستمحیطی و ...) را بر هم نزند. در حال حاضر مدیریت شهری در جهان به دنبال پایدارسازی منابع درآمدی خود میباشد و تلاشهای زیادی در این زمینه انجام شده است.
درآمد پایدار در شهرهای پایدار
     مؤسسه آرکادیس (Arcadis)، سالانه اقدام به رتبهبندی شهرهای جهان بر مبنای پایداری میکند. برای سنجش پایداری در سه بعد اجتماعی اقتصادی و زیستمحیطی، از ۲۰ شاخص و ۳۲ زیرشاخص که اطلاعات آنها از مراکز معتبری مانند: بانک جهانی، سازمان بهداشت جهانی و دیگر مراکز معتبر بین‌المللی به دست آمده استفاده شده است که برخی از این شاخصها، جنبه مثبت و برخی دیگر جنبه منفی دارند. شاخص‌های این گزارش شامل: آموزش، سلامت و بهداشت، ویژگیهای دموگرافیک، برابری درآمدی، استطاعت مالی شهروندان، میزان خشونت، خطرات زیستمحیطی، فضای سبز، انرژی، آلودگی هوا، انتشار گازهای گلخانهای، مدیریت ضایعات و زباله، آب آشامیدنی و سیستم فاضلاب، زیرساختهای حملونقل، توسعه اقتصادی، سهولت کسبوکار، توریسم، تحرک، ارتباطات و اشتغال میباشند. بر مبنای این گزارش، ۱۰ شهر اول جهان در زمینه پایداری شامل: شهرهای زوریخ، سنگاپور، استکهلم، وین، لندن، فرانکفورت، سئول، هامبورگ، پراگ و مونیخ میباشند. وضعیت درآمدی پایدار در این شهرها میتواند شاخص مناسبی برای نقش درآمد در توسعه پایدار شهری باشد. همانطور که ملاحظه میشود هشت مورد از این شهرها در اروپا قرار دارند.

کلیدواژه ها: توسعه پایدار شهری | انجمن علمی اقتصاد شهری ایران | ارتباطات | گردشگری | شهرهای جهان | فضای سبز | زیست محیطی |



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 9236 بار   |   دفعات چاپ: 609 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


این فصل نامه دارای درجه علمی - پژوهشی مصوب به شماره مجوز ۳/۵۷۸۸۱۰  از وزارت علوم ،تحقیقات فناوری است .
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی اقتصاد و مدیریت شهری می باشد.

استفاده از مطالب ارایه شده در این پایگاه با ذکر منبع آزاد می باشد.