عضو هئیت مدیره انجمن علمی اقتصاد شهری ایران عنوان کرد

چالش های پیش روی اقتصاد شهری ایران

به گزارش پایگاه‌اطلاع رسانی انجمن علمی اقتصاد شهری ایران،  دکتر اصغر زارعی عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به  شرایط اقتصادی شهرها  گفت: سیاستهای مالی انقباظی دولت برای کنترل تورم ،بیکاری و مهاجرت  را به بالاترین سطوح ممکن رسانده است  بنابراین تبعات آن تشدید فقر و بیکاری در جامعه شهری است.

AWT IMAGE

وی با نگاهی به حاشیه نشینی در کلانشهرها ، ادامه داد: حاشیه نشینی و کپر نشینی نمایه ای از افزایش فقر و تنگدستی در جامعه است که به علت عدم تولید و کمبود نقدینگی در فضای رکود اتفاق می افتد.

این استاد دانشگاه  همچنین با تاکید بر ابعاد بیکاری و تبعات پنهان و آشکار آن در کشور گفت: با وجود آنکه جامعه ایران بشدت در جهت تخصص گرایی با ماشین تولید مدرک و رشد قارچ گونه دانشگاهها در حرکت است، اما نبود شغل مناسب برای فارغ التحصیلان دانشگاهها و بیکاری قشر تحصیل کرده مشکلات اقتصادی و اجتماعی فراوانی بدنبال دارد ،که بصورت لایه های پنهان می تواند بر سلامت شهر ها نیز آثر منفی خود را باقی گذارد.

عضو هیئت مدیره انجمن علمی اقتصاد شهری ایران گفت: بجای آنکه اقتصاد کشور در جهت توسعه فضای کسب و کار و تولید هدایت شود، تیم اقتصادی دولت بدنبال قراردادهای سطحی با کشورهای خارجی هستند که در عمل از استاندارهای جوینت ونچر –مشارکت داخلی- پیروی نکرده و در واقع بازار جدیدی برای محصولات تاریخ گذشته خارجی فراهم می کند، که در این راستا می توان به قراردادهای خودرویی با کشور فرانسه و همچنین تنظیم قراردادهای با شرکت ترکیه ای برای واردات اتوبوس اشاره کرد.

زارعی با رد جذب سرمایه گذاری خارجی در پشت پرده این قراردادها، توضیح داد: زمانی می توان ادعای جذب سرمایه گذاری خارجی را مطرح کرد؛ که بخش قابل توجهی از قطعه سازی خودروی جدید در داخل کشور صورت گرفته و با کمک برند خارجی امکان صادرات ایران به کشورهای بین المللی فراهم باشد، این درحالیست که قرارداد ایران و مثلا شرکت ترکیه ای ناظر بر جوینت ونچر نبوده و اتوبوس های ترکیه ای بصورت بسته کامل از خارج وارد کشور شده و حتی خدمات پشتیبانی آن نیز در ترکیه صورت می گیرد، حال باید پرسید چنین قراردادی چه کمکی به اقتصاد صنعتی کشور خواهد کرد؟

وی با اشاره به ناکامی سیاستهای فقرزدایی در کشور گفت: نگاهی به آمار نشان می دهد دولت نتوانسته در کاهش فقر زدایی موفق باشد و نمی تواند ادعا کند با کنترل تورم در کاهش فقر قدم برداشته چرا که کاهش تورم در شرایط رکود بی معناست و از سوی دیگر واردات بی رویه خدمات، کشاورزی و ورشکستگی قطعی صنایع چرم ،کفش و پوشاک  را نشان می دهد که بیکاری نه تنها درمان نشده بلکه روند فزاینده نیز داشته است.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: واردات رسمی و غیررسمی پوشاک ،کیف، کفش وچرم با استفاده از ابزار همه گیر شبکه مجازی بسان سرطانی حیات اقتصاد کشور را تهدید می کند و بررسی ها نشان می دهد هنوز راهکار موثری برای کنترل قاچاق در فضای مجازی شکل نگرفته در حالیکه صنایع کوچک داخلی پوشاک وکیف وکفش هرروز یکی پس از دیگری درحال تعطیلی است.

عضو هیئت مدیره انجمن علمی اقتصاد شهری ایران گفت: اساسا فقر متاثر از بازار کسب و کار است و رونق اقتصادی از پس انداز و سرچشمه می گیرد، لذا در کشوری که به علت عدم سرمایه گذاری  کسب وکار میل به انحطاط دارد ،استقراض و بدهی دولت در کنار فقر شدید علم خواهد شد.

وی گفت:  استقراض ایران از منابع مالی خارجی بطور مثال از بانک روسیه از تبعات کمبود نقدینگی در کشور است ، امروز عربستان پولدار به علت اتخاذ سیاستهای غلط نفتی ناچار به استقراض ۳۰ میلیارد دلاری شده است که نشان دهنده سیاستهای نادرست اقتصادی است ،لذا اقتصاد شهری ایران نیز درصورت ادامه سیاست های تورمی و قالب شده رکود هر روز بیشتر از گذشته با فقر دست و پنجه نرم می کند.

این استاد دانشگاه همچنین با اشاره  به عمیق تر شدن شکاف طبقاتی در شهرها  گفت: بررسی شاخص هایی مانند ضریب جینی و منحنی لورنس  نشان می دهد که شکاف طبقاتی و نابرابری در شهرها نسبت به روستاها بیشتر شده است، این بدان معناست که شکاف طبقاتی در جوامع شهری افزایش یافته که علت آن کمبود سرمایه در گردش و انباشت سرمایه نزد اقشار خاص است؛ وقتی گردش سرمایه در بازار فلج می شود انحصار و منوپل مالی قطعی است، لذا امکان فعالیت انحصارگران با سرمایه انباشت شده افزایش یافته و سایرین که از این دایره دور مانده اند ؛هرروز فقیرتر خواهند شد.

این کارشناس مسائل شهری گفت:  صنعت ساختمان بزرگترین صنعت کشور پس از نفت است که مشاغل زیادی را راهبری کرده و به تبع آن موتور محرک گردش مالی در کشور استارت خواهد خورد،می بینیم با وجود وام های وسوسه انگیز ۸۰ و ۱۰۰ میلیونی و سبد تسهیلاتی دولت در حوزه مسکن، بقدری رکود در کشور عمیق است که تلنگری ولو کوچک به این بازار وارد نکرد.

این استاددانشگاه گفت: به نظر میرسد دولت با شکست خوردن طرحهای تسهیلاتی مسکن باید به فکر تحرک صنایع وابسته به مسکن نظیر مصالح ساختمانی باشد.

وی اظهار امیدواری کرد: دولت در بودجه سال آینده با نگاه کم اشتباه تری حذف رکود در اقتصاد کور را دنبال کند.


کلیدواژه ها: سیاست‌های فقرزدایی | اقدام و عمل | سال اقتصاد مقاومتی | عضو هیأت علمی دانشگاه | دکتر اصغر زارعی | استقراض ایران | ابعاد بیکاری | مشکلات اقتصادی و اجتماعی |



CAPTCHA
دفعات مشاهده: 2018 بار   |   دفعات چاپ: 488 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


این فصل نامه دارای درجه علمی - پژوهشی مصوب به شماره مجوز ۳/۵۷۸۸۱۰  از وزارت علوم ،تحقیقات فناوری است .
کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه علمی اقتصاد و مدیریت شهری می باشد.

استفاده از مطالب ارایه شده در این پایگاه با ذکر منبع آزاد می باشد.